Businesscontroller 

Bijdragen aan het verder in control komen van dynamische gemeenten en haar samenwerkingsorganisatie? Als Business Controller kun je hier een belangrijke rol spelen. Als je beschikt over een scherp analytisch vermogen, in staat bent om heldere inzichten te presenteren en advies te geven, en rustig blijft in hectische situaties, nodigen we je uit om verder te lezen.

Het team Control en Audit is onderdeel van de eenheid  Advies & Control van de samenwerkingsorganisatie (SWO). Voor zowel de gemeente Hoogeveen als voor de gemeente De Wolden leveren we maatwerk.

Werken bij SWO is een prachtige kans om je wereld te verbreden en ervaring op te doen bij zowel een stedelijke als een landelijke gemeente.

Wat ga je doen?

In deze functie als Business Controller zijn er verschillende facetten waarin je een cruciale rol speelt:

 • Analyse, Advies en Verbetering: Verstrek analyses, adviezen en verbetervoorstellen met betrekking tot planning, beheersing, verantwoording, kaders en richtlijnen, zowel op het gebied van de opzet, bestaan, werking als kwaliteit van het controle-systeem. Geef opvolging aan bevindingen vanuit de interne audit.
 • Strategische en Tactische Ondersteuning: Analyseer, adviseer en faciliteer verbeteringen met betrekking tot sturing en beheersing, inclusief risicomanagement, help daarmee het lijnmanagement op zowel strategisch als tactisch niveau.
 • Procesoptimalisatie: Onderzoek processen en geef advies over procesverbeteringen, en help bij de uitvoering ervan.
 • Toekomstgericht Denken: Signaleer opkomende ontwikkelingen die relevant zijn voor de planning, beheersing en verantwoording binnen een jou toegewezen domein en/of organisatieonderdeel, en vertaal deze ontwikkelingen naar aanbevelingen.
 • Systeem van Control Coördinatie: Neem deel aan de managementteamvergaderingen van het lijnmanagement en schakel tijdig eerste, tweede of derde lijn controle in om de effectieve werking van het controle-systeem te bevorderen en te waarborgen.

Je geeft mede invulling aan het controleplan, doet in opdracht van directie of gemeentecontrollers (complexe) audits en risicogerichte onderzoeken en je biedt hulp aan lijnmanagement en budgethouders.

We zouden jouw expertise graag inzetten op meerdere domeinen binnen de organisatie met vooralsnog een speerpunt op de bedrijfsvoering binnen de SWO, met name ten aanzien van inkoop, financiële en HR-processen, informatisering en meer in het algemeen de verbetering van de procesinrichting.

Wat vragen wij?

Om succesvol te zijn in deze rol als Business Controller, zoeken we iemand met:

 • Een stevige persoonlijkheid, gebaseerd op ervaring, kennis en vaardigheden, om gemeenten te helpen controle te behouden en te versterken.
 • Minimaal een hbo-werk- en denkniveau, ondersteund door een afgeronde opleiding.
 • Kennis van procesgericht werken.
 • Inzicht in gemeentelijke uitdagingen, vooral in het specifieke domein van je interesse.
 • Grondige kennis van gemeentelijke Planning & Control (P&C) cycli en de vertaling van projecten naar administratieve organisatie en rapportage.
 • Vermogen om belanghebbenden overtuigend te adviseren en acties voor te stellen, terwijl de relatie behouden blijft.
 • Bij voorkeur ervaring met gemeentelijke samenwerkingsverbanden.

We moedigen je aan om te solliciteren, zelfs als je niet volledig aan alle vereisten voldoet. We staan open voor een gesprek om te verkennen hoe jouw vaardigheden en ervaringen een waardevolle aanvulling kunnen zijn op de functie, zelfs als deze niet expliciet in de omschrijving worden genoemd.

Jouw toekomstige collega's

De businesscontroller is lid van het team Control en Audit, biedt ondersteuning aan het lijnmanagement en draagt bij aan de programma's, projecten en diverse uitdagingen van de gemeenten. Het Control-team bestaat uit 10 teamleden, waaronder gemeentecontrollers, de SWO-controller, businesscontrollers en medewerkers van Interne Control en Audit.

De businesscontroller werkt nauw samen met zowel interne als externe dienstverlening, zoals de afdelingen Dienstverlening, Fysieke Leefomgeving en Advies & Services. De businesscontroller heeft directe communicatielijnen met collega's die HR, beleid, informatie en juridische controller zijn.

Wat bieden wij?

Wij bieden een prettige werksfeer in een team van enthousiaste professionals, waarbij kwaliteit voorop staat. De functie is ingedeeld in schaal 11 ( max. €5.997,- bruto per maand bij een fulltime dienstverband, salarispeil januari 2024). Je wordt ingeschaald op basis van je ervaring.

Je krijgt een tijdelijke arbeidsovereenkomst van een jaar die bij goed functioneren wordt omgezet naar een vaste aanstelling.

Wil je meer weten over onze arbeidsvoorwaarden? Klik dan hier!

Overige informatie

Wil je voorafgaand aan jouw sollicitatie meer weten over deze vacature? Neem dan contact op met:

 • Ron Zwart, eenheidsmanager Advies en Control via 06-20259897 of
 • Bert Mol, Gemeentecontroller via 06-36241841 

Ron en Bert willen jou graag geheel vrijblijvend tijdens een (digitaal) kopje koffie meer vertellen over deze functie en je toekomstige collega’s. Ook de sfeer proeven op de afdeling behoort tot de mogelijkheden. Voor meer informatie over de sollicitatieprocedure mag je contact opnemen met Yvonne van ’t Oever, Corporate Recruiter. Te bereiken via 06-41112245 (ook via Whatsapp).

Kijk voor meer informatie over de SWO als werkgever hier.

Interesse?

Ben je geïnteresseerd en wil je reageren? Super! Reageren kan door jouw cv en een korte motivatie te uploaden via de knop 'solliciteren'. We hanteren geen einddatum voor deze vacature. Wanneer jij solliciteert ontvang je binnen 5 werkdagen een reactie. Zolang de vacature nog op www.werkenbijdeswo.nl staat, zijn we nog niet in overeenstemming geraakt met een kandidaat.

Klik hieronder op de knop "Solliciteren". We zien je sollicitatie met veel belangstelling tegemoet!

Het maakt ons niet uit waar je geboren bent, waar je in gelooft en van wie je houdt. We zijn nieuwsgierig naar jouw talent en hoe jij het verschil maakt voor onze inwoners.

Contactpersoon vacature