Jaron Tichelaar

 

Dus jij bent ambtenaar? Maar je bent nog hartstikke jong!

De titel ‘ambtenaar’ gaat helaas nog vaak gepaard met een hoop vooroordelen. Een baan voor het leven, grijze, saaie types en een starre, hiërarchische organisatie.

Jaron Tichelaar


Dus jij bent ambtenaar? Maar je bent nog hartstikke jong!

De titel ‘ambtenaar’ gaat helaas nog vaak gepaard met een hoop vooroordelen. Een baan voor het leven, grijze, saaie types en een starre, hiërarchische organisatie. 

Als je op een verjaardag vertelt dat je ambtenaar bent, dan kun je je klok erop gelijkzetten dat er een grap volgt. “Lekker hoor, dan ben je altijd voor de files thuis”. Zomaar een greep uit de vooroordelen die je anno 2023 nog steeds om de oren vliegen.

 

Als je op een verjaardag vertelt dat je ambtenaar ben, dan kun je je klok erop gelijkzetten dat er een grap volgt. “Lekker hoor, dan ben je altijd voor de files thuis”. Zomaar een greep uit de vooroordelen die je anno 2023 nog steeds om de oren vliegen.

Zonde! Want de gemeente is een prachtige werkgever die op zowel persoonlijk- als professioneel vlak zoveel te bieden heeft. Voor professionals die al een tijdje meedraaien, maar zeker ook voor starters. De stigmatiserende vooroordelen zijn vaak volledig onterecht. Jaron is, als een van de jongste ambtenaren bij de SWO, het levende bewijs.

“Werken voor een gemeente is niet ouderwets. En werken voor twee gemeenten is zelfs bijzonder. In Hoogeveen hebben we bijvoorbeeld een overheidspartij die de afvalverwerking verzorgt, in De Wolden niet. Maar De Wolden heeft actueel beleid en dat heeft Hoogeveen dan weer niet. Dus in beide gemeenten doe je verschillende dingen met verschillende mensen. Dat maakt het juist interessant. Gelukkig is er ook veel samenwerking tussen Hoogeveen en De Wolden: we houden elkaar een spiegel voor en dat maakt ons werk weer beter.”

Hoe ben je bij de SWO terecht gekomen?

“Ik werkte bij een afvalverwerker en had regelmatig contact met de gemeente. Toen kwam er een vacature vrij bij de SWO en heb ik de sprong gewaagd om te solliciteren. Ik had geen gemeentelijke ervaring, maar wel veel kennis van afval. Er was ook een interne kandidaat, dus ik zag mijn kans al voorbijgaan. Gelukkig werd ik dezelfde dag nog gebeld, dat ik het toch ben geworden! Zo leuk, want nu zit ik eigenlijk aan de andere kant van de tafel ten opzichte van mijn vorige baan. Ook is de functie bij de SWO veel breder dan mijn vorige baan, dat vind ik erg prettig.”

Waarom is dit dé baan voor jou?

“Er zit veel afwisseling in. Omdat ik werk voor twee gemeenten die beide hun eigen wensen hebben, maar ook omdat er veel ontwikkeling is op het gebied van afval. Dat is continu in beweging en er liggen nog veel uitdagingen voor ons team. In De Wolden ligt er al veel vast en m’n handen jeuken om ook met Hoogeveen aan de slag te gaan. Er is veel ruimte voor eigen inbreng, dat vind ik erg fijn. Ook is er oog voor een goede balans tussen werk en privé, waardoor vrijheid en verantwoordelijkheid hand in hand gaan. En als ik zie dat wat ik heb gedaan, bijdraagt aan de cijfers en resultaten, dan geeft mij dat een voldaan gevoel.”

Wat is de kracht van jouw team?

“Ons team is heel breed qua kennis. Dat maakt ons een sterk team, want we vullen elkaar heel goed aan en kunnen op veel verschillende gebieden adviseren. Daarnaast zijn we allemaal heel erg gedreven op het gebied van duurzaamheid. Dat kunnen we mooi inzetten bij de bestuurders en bij onze inwoners. Wel is er intern nog een strijd te winnen, want we worden nog niet overal vooraf bij betrokken. Maar we werken er hard aan om onszelf meer op de kaart te zetten!”

Heb je nog tips voor onze nieuwe collega’s?

“Wees vooral jezelf. Dat wordt erg gewaardeerd bij de SWO! In het begin is alles natuurlijk wat spannend, maar als je open en helder naar elkaar toe bent, heb je een goede start.”

Heb je een vraag?


Neem dan contact met ons op!

 

Heb je een vraag?


Neem dan contact met ons op!

 

Gemeente De Wolden

Raadhuisstraat 2
7921 GD Zuidwolde (Dr.)

Gemeente Hoogeveen

Raadhuisplein 1
7901 BP Hoogeveen